Jeg, Konrad og Loths tok en båttur dagen etter vi kom. Vi ble gruppert sammen med to
jenter fra USA som arbeider ved et sykehus i Panama, i en landsby, nær David. Vi
ble lovet delfiner, men sesongen for delfiner er ikke på den tiden, så vi fikk ikke
sett delfiner. Det var andre som var heldigere enn oss, som så delfiner, men
det er ikke så mange delfiner rundt der som i "delfin sesongen". Stedet vi dro for å se
etter dem er kalt Dolphin Bay (Delfinbukten). Etter å ha lett,håpløst etter delfiner, dro vi for å legge inn en bestilling for lunsj på en restaurant på stylter i
havet, men før det skulle vi snorkle ved Isla Solarte. Vi fikk se vakre og fargerike koraller og
noen fisker. Jeg har sett de fleste av fiskene før, fordi jeg har gjort så mange
snorkle turer. Det er overraskende grunt rundt øyene. Selv langt fra øyene,
midt i havet, var det så grunt at vi kunne stå. Det var litt skummelt,
fordi bunnen er full av koraller og tang, og jeg var litt bekymret for å tråkke
på noe som stikker.
Etter snorkling, dro vi for å spise på restauranten på Isla Solarte. Jeg hadde bestilt stekt fisk med kreolsk salsa, det smakte nydelig. De hadde reker, blekksprut og hummer også. Da vi hadde spist tok vi båten til Sloth Island for å se noen av disse fantastiske dovendyrene. De henger rundt i trærne overalt på denne øya som er dedikert til dem. Siste stopp var Red Frog Beach hvor vi hadde 2 timer til å svømme og leke i vannet. Noen ganger er det farlige bølger på denne stranden, men det er mest ettermiddag, og fra november til august. Men de kan oppstå svært brått, så skilt som dette (på bildet over) på strendene rundt på øyene er svært vanlig. Da vi var der, var bølgene milde og ikke så store. Det er langgrunt, så du må gå langt ut for å få en svømmetur, eller svømme når bølgene kommer inn. The Red Frog Beach kalles Red Frog på grunn av den lille røde frosken som det er mange av på øyene, spesielt på denne stranden. Kanskje det er derfor den er oppkalt etter frosken. Frosken er giftig, så stammer i Sør-Amerika bruker det til å forgifte dart pilene de bruker til jakt etter mat i jungelen. Bildene er fra Red Frog Beach, det siste på båten tilbake til Bocas del Toro.
Kapteinen på båten vi dro med er en Ngöbe-Bugle, de var kjent som Guaymi før, og lever i dag i Bocas del Toro og på de tørre slettene i Veraguas. Jeg spurte ham om kulturen hans, og om deres muntlige historie, om de har noen mytologi og /eller historier. Han sa nei. Senere ble jeg fortalt at de ikke liker å snakke så mye med utenforstående om disse tingene. Han hadde kona med seg på vår, ogturen hun sa aldri et ord til noen av oss. Han fortalte med at da Cristobal Colon kom til øygruppen, kalte han dem Bocas del Toro, og det er en øy, Isla Colon som er oppkalt etter ham. Jeg ble også fortalt at spanjolene jaget bort og drepte mange av stammefolkene i området, så mange flyktet til fastlandet. Han fortalte meg også at det er 4 "raser" (han kalte dem raser) av stamme folk som bor på øyene, og at språkene deres er så forskjellige at de ikke forstår hverandre. Spansk er det andre språket for mange av stammefolkene. Han fortalte meg også at kvinner har vakre kjoler med lyse farger og geometriske mønstre, men de bruker dem ikke mye i disse dager. De bruker dem under festivaler, og menne kler seg i eksotiske fuglefjær og maler ansiktene med geometriske mønstre i svart, hvitt og rødt. Stammefolk av Ngöbe-Bugle bor i hytter nær vassdrag eller i dalene på fastlandet, de fisker, jakter, oppdretter hunder, kyr, kylling og gris i moderne dager. Kapteinen fortalte meg at før spanjolene kom, fisket de og jaktet en liten type hjort, villsvin, aper og dovendyr. Nå er det ikke mye vilt liv igjen annet enn aper og dovendyr. Og selvfølgelig fugler og amfibier. De er den største urbefolkningen i Bocas del Toro Archipelago, 63,6% av den nasjonale indiske befolkningen, spredt i flere lokalsamfunn på øyene Colon, Bastimentos, Solarte, Cristobal, Popa og Water Cay. De har fortsatt mange av sine innfødte skikker og praksis, dehar nydelige halskjeder konstruert med fargerike perler som opprinnelig var laget av småstein, biter av bein, frø og sjø skjell som de farget med hjemmelaget fargestoff. Halskjedene kalles chaquira, og nå kan de kjøpe perler med flere former og farger og veve dem inn i fargerike ornamenter. En annen etnisk gruppe i Bocas del Toro er Bokotas som fortsatt bruker pil og bue, spyd og fiske garn. Du kan se de runde husene bygget på stylter, noen ganger uti vannet (sjøen). Kvinnene kler seg i en kjole lik den Ngöbe-Bugle kvinnene har, også kalt 'nahua', og halskjeder, ansikts maling i svart og rød, og skinnende hår kammer. Mennene kler seg i Manta-sucia skjorter. Det finnes visstnok fortsatt mange rene familier av begge stammer. .
brennmanet.